50-jaar jubileum Cormeta

artikel Amstelveens nieuwsblad
 
 
Mirjam van Wijk, secretaris van Cormeta Naomi Heidinga

Cormeta, sportvereniging slechtzienden en blinden, viert 50-jarig bestaan

14 november 2023 om 14:33 Sport
 

AMSTELVEEN Cormeta, de sportvereniging voor en door slechtzienden en blinden, bestaat op 28 november 50 jaar. Het jubileum werd zaterdag gevierd in Duivendrecht. Leden, oud-leden en vrijwilligers hadden daar de kans om bij te praten. Cormeta gaat vol goede moed de komende jaren tegemoet. Om een zonnige toekomst te garanderen zijn vrijwilligers echter hard nodig.

MEERKAMP

De vereniging werd opgericht door Cor en Meta, vandaar de naam, verklaart secretaris Mirjam van Wijk. Cormeta heeft 36 leden. Er is nog een grotere groep vrijwilligers bij de vereniging betrokken. Ze wandelen, tandemfietsen en zwemmen. Sommige leden doen met alle sporten mee, anderen doen er één of twee. Mirjam zwemt elke zaterdag in zwembad De Meerkamp. "We huren het zwembad. Van 7:45 tot 8:45 uur kunnen we baantjes trekken.” Daarna drinken de leden samen een kopje koffie. Het hele zwembad voor je alleen heeft zo zijn voordelen. "We hebben geen gehannes met kleedhokjes en er is geen afleiding door schreeuwende kinderen. Op deze manier kunnen we met elkaar praten en kunnen we aanwijzingen opvolgen.” Om het zwemmen mogelijk te maken zijn wel vrijwilligers nodig. "Er moeten in ieder geval vrijwilligers aanwezig zijn die reddend kunnen zwemmen en een EHBO cursus hebben gedaan. Er komen ook twee kinderen zwemmen, zij hebben één op één begeleiding nodig. Mede in verband met langdurige vakantie van twee vrijwilligers hebben we meer zwemvrijwilligers nodig. Ook omdat ons totale vrijwilligersbestand vergrijst. Het is alleen lastig om nieuwe vrijwilligers te vinden. In de schoolvakanties wordt niet gezwommen.” 

VRIJWILLIGERS

Mirjam plaats overal oproepjes, maar het levert weinig op. "We kunnen niet zonder vrijwilligers. Dankzij hen kunnen we sporten.” Ook voor het tandemfietsen en wandelen zijn vrijwilligers welkom. "Het fietsen en wandelen is één keer in de maand, op zondag. De eerste zondag van de maand wordt een fietstocht gemaakt van circa vijftig kilometer. Het vertrekpunt is het Amstelstation. Daar staan onze tandems. In het verleden stonden ze bij de Hogeschool van Amsterdam, maar na de sloop van het voormalige schoolgebouw moesten we op zoek naar een andere plek. Elke laatste zondag van de maand wordt gewandeld. Het gaat om wandelen van tien tot vijftien kilometer. Het vertrekpunt verschilt.”

VROEG OPSTAAN

Het verenigingsleven is belangrijk voor Mirjam. "Ik zit nu zo’n 25 jaar bij de vereniging. Ik werk doordeweeks en twijfelde over het tijdstip van het zwemmen. Nog een dag vroeg opstaan. Veel zwemmers zijn afhankelijk van regiovervoer, dat betekent nog eerder klaarstaan. Ik heb de mazzel dat ik word opgehaald. Voor mij is het de enige mogelijkheid om te zwemmen, waar ik echt van geniet. Baantjes zwemmen tijdens reguliere openingstijden gaat niet vanwege het risico op botsingen. Voor onze leden zijn de activiteiten de mogelijkheid om tips uit te wisselen en ervaringen te delen. We hebben een heel gemêleerde groep. We zijn niet zielig, hebben veel lol voor elkaar, al is het voor mensen die pas te maken hebben gekregen met een visuele beperking in het begin best lastig om daarmee om te gaan. Als je ervaart hoeveel dingen je nog kunt doen en wat er allemaal mogelijk is, dan leer je het leven weer waarderen.” 

Voor meer informatie: www.cormeta.nl.