Lintjesregen bij het Schild 2023

06-05-2023

Wat gebeurde er echt op 26 april

 

Het werd een écht feest!

 Met de smoes dat het zo leuk zou zijn, om op 26 april een optreden van cabaretière Charlotte Glorie bij te wonen, wat zou plaatsvinden in Het Schild in Wolfheze, en dat je dan meteen meerdere goede bekenden kon ontmoeten, die daar sinds kort of alweer wat langer wonen, hebben we getracht een bus vol mensen naar die gelegenheid mee te nemen. Die "we” zijn overigens onze secretaris Mirjam van Wijk en onze Penningmeester Henk Nobel. Verder zat Jan Both uit Het Schild, met een hoofdrol in het complot (want dat was het) maar daarover straks meer.

 Dat met die bus is gelukt; die zat aardig vol. Daar waren ook wat vrienden van Marianne en Ronald Polderman bij, van het Dominicuskoor waar zij beiden zingen. Marianne was tot haar verhuizing naar Wolfheze, coördinator van onze zwemgroep en dat deed ze voortreffelijk. Ronald was één van de zwemmers.

Toen we met die bus onderweg waren, wilde Henk nog steeds de werkelijke aanleiding voor dit uitje niet noemen, wel dat er ons een verrassing wachtte. Hij vroeg aan wie dat wél wisten, dat waren die koorleden, om daar nog even hun mond over te houden.

 Het optreden zou plaatsvinden in een dicht bij Het Schild staande feesttent, die we te leen hadden van de lokale Oranjevereniging. Die vereniging zou in die tent de volgende dag Koningsdag vieren, wat daar veel belangstellenden trekt. Bij de aankomst van de bus was het al gauw een hartelijk weerzien met de "oude” bekenden, ze stonden ons al op te wachten! Binnen de tent, wat was ’ie gróót, zaten al veel meer bezoekers, maar voorin, bij het podium, werden nog enkele tafels vrijgehouden, er werden blijkbaar nog meer bezoekers verwacht. Wie er was werd voorzien van koffie of thee, met een klein maar heerlijk gebakje erbij, dat was een leuke binnenkomer!

 Dat er meer gasten zouden komen werd duidelijk, toen Jan Both, initiatiefnemer van het geheel, het woord nam. Hij heette iedereen welkom en vertelde toen wat ons nog voor verrassing wachtte: Op dat moment werden in het gemeentehuis van Renkum, waar Wofheze onder valt, Koninklijke Onderscheidingen opgespeld. Tot de gelukkigen hoorden deze keer meerdere bewoners van Het Schild. Jan had daarvoor, in nauwe samenwerking met Henk, een viertal bewoners voorgedragen. Dat ging om Thea den Dulk – Hofman, bij ons minder bekend, om Marianne en Ronald Polderman, Marianne was heel lang onze coördinator bij het zwemmen, en om Gerda Schuddeboom, onze coördinator bij tandem rijden en wandelen.

 Zij waren door Jan en Henk voorgedragen, door Henk’s bemiddeling mede door eerder genoemd koor, door ons aller Cormeta, door de Oogvereniging landelijk en vanuit de regio Noord-Holland, de Stichting Blinden-Penning, Solutions Radio, Optelec, het team achter computerclub Escape, de redactie van het tijdschrift (op CD) Het Alternatiefje en het bestuur van de Stichting Amsterdams Gesproken Nieuws. Jan Both had nog enkele andere organisaties zover weten te krijgen, al met al was het een flinke lijst. Van al die organisaties werden aanbevelingen per brief ontvangen, die al vroeg in dit jaar via de gemeente aan een speciale commissie werden voorgelegd. Jan vertelde hoe daarbij het pechduiveltje een flinke rol had gespeeld, waardoor de hele opzet dreigde te mislukken, zo had de gemeente enkele aanvragen zoek gemaakt! Pas een week voor 26 april kregen we zekerheid: Alle papieren waren terechtgekomen en de onderscheidingen zouden worden toegekend.

 Nu kon pas de feesttent definitief worden gereserveerd, de catering geregeld, de bus voor het vervoer vanuit het verre Amsterdam en de afspraak met Charlotte Glorie definitief worden gemaakt.

Voor de plechtigheid op het gemeentehuis, mochten in principe alleen familieleden worden uitgenodigd, een heel gezoek als je maar weinig houvast hebt!

Maar het lukte, en hoe!

In de feesttent begonnen we maar vast, Wim van der Ven zat op het podium achter de piano en probeerde boven het geroezemoes uit, wat leuke liedjes te spelen. Onze complimenten Wim! Op zeker moment, we moesten wachten op de grote groep die van de plechtigheid moest komen, nam Charlotte plaats achter de piano en zong enkele leuke luisterliedjes.

 

 

  Eindelijk was het dan zover, het grote gezelschap familieleden begeleidde de vier gedecoreerden de tent binnen, waar ze met een spontaan "Lang zullen ze leven!” werden begroet.

 

 

Nadat iedereen plaats had genomen zat de tent echt vol; er waren bijna 200 aanwezigen. De catering, die overigens voortreffelijk was, bediende de hele zaal met een heerlijke lunch, die met een glimlach bij het serveren nog beter smaakte!

 Jan Both sprak nu de gedecoreerden toe, met een persoonlijk woord voor ieder van hen. Charlotte bracht een speciaal voor deze gelegenheid geschreven lied ten gehore, waarbij alle vier de lintjesdragers afzonderlijk werden toegezonden. Ze had de vele brieven die de aanvraag ondersteunden, blijkbaar goed in zich opgenomen en kon zo hele reeksen aan feiten in haar leuke lied laten horen. De zaal zong het refrein graag mee!

 

 

Daarna konden de overige bezoekers de kersverse lintjesdragers persoonlijk feliciteren, maar ieder moest dan wel even op zijn beurt wachten.

 De sfeer in de zaal was geweldig, intussen liet de catering zich ook nog een keer of wat van zijn beste kant zien, het kon gewoon niet op!

Tegen half vier moest de bus weer naar Amsterdam vertrekken, omdat sommigen anders hun verdere aansluiting zouden missen. Ook in de bus ging het er nog vrolijk aan toe; iedereen keek terug op een écht feest, rond vier uiterst tevreden gedecoreerden, die tot die ochtend in het gemeentehuis, werkelijk geen van allen enig benul had van wat ze te wachten stond!

 Van de hartelijke ontvangst door de burgemeester op het gemeentehuis, van haar leuke toespraken daarna tot elke nieuwbakken lintjesdrager, de ontvangst in de feesttent en wat daar allemaal nog te beluisteren was, zijn geluidsopnamen gemaakt, die zijn uitgezonden door Radio 509. Dat gebeurde ook voor de tijdschriften (op CD) Moet je Horen en Het Alternatiefje. De tekst van dit bericht kunt u binnenkort ook op onze website vinden aangekleed met foto’s van deze feestelijke dag. Graag sturen we u om de sfeer van het feest te proeven het mooie lied van Charlotte Glorie over de nieuwe lintjesdragers. Als u dit wilt beluisteren kunt u, op uw pc of telefoontje, de volgende link volgen:

https://www.dropbox.com/s/93rphjypx32hl36/Lied%20lintjesregen.mp3

Klik vervolgens op afspelen

  Hartelijke groet, Het bestuur van Cormeta

 

 

 Het foto album Lintjesregen 2023

Tekst feest in Wolfheze

 

de krant Dorpsbelang van Wolfheze

Artikel op website oranjevereniging

Tekst Lintje Gerda Schuddeboom

Tekst Lintje Ronald Polderman

Tekst Lintje Marianne Polderman

Tekst Lintje Thea Den Dulk